#arhipelagbezplastike

Na Međunarodni dan bez plastičnih vrećica, 3. srpnja 2021. otvoren je „Arhipelag bez plastike“.

Od 2018. godine na Zlarinu je kroz inicijativu „Za Zlarin bez plastike“ volonterskim snagama ostvaren značajan pomak u smanjenju onečišćenja jednokratnom plastikom, ali i pomak prema konceptu održivog turizma kroz koji posjetitelji ostvaruju doticaj sa sadržajima ekološke tematike. Inicijativa „Za Zlarin bez plastike“, koju vodi zlarinska udruga „Tatavaka“, osmislila je u partnerstvu s udrugom „Zajedno za Krapanj“ i Turističkom zajednicom Krapanj-Brodarica način širenja zlarinskog primjera na druge otoke – kroz inicijativu „Arhipelag bez plastike“.

Krapanj je tako postao prva postaja Arhipelaga bez plastike koji ima veliku ambiciju širenja. Jednako kao i na otoku Zlarinu, 10 otočnih ugostitelja i drugih malih poduzetnika o kojima primarno ovisi smanjenje distribucije plastike potpisalo je u hotelu Spongiola „Povelju o Krapnju bez plastike“ i obvezalo se iz uporabe izbaciti jednokratnu plastiku.

Istovremeno, zlarinskom krugu ugostitelja i trgovaca koji posluju bez plastike pridružila su se dva nova člana: Peak'n'Peddle Croatia i obrt Oš'griz.

Pokretanje inicijative omogućila je potpora fondacije BeMed – Beyond Plastic Med uz sufinanciranje Grada Šibenika i organizacije SMILO – Small Island Organisation