Priče s otoka

Život s manje plastike

Caffe bar "Pasarela"

Gospođa Dea život je iskusila u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Engleskoj pa i Americi, ali ipak se odlučila vratiti u rodni Zlarin. Uz njeno obrazovanje iz područja turizma te na suprugovu inicijativu, njezina obitelj odlučila je otvoriti caffe bar Pasarela. Uz caffe bar, drže i štand s palačinkama jer, kako kaže, "navikla je hraniti i ljude i djecu".

Projekt "Zlarin bez plastike" joj se vrlo svidio jer je "prodrmao rutinu" te uveo nove teme za razgovor među mještanima. Smatra kako je projekt potaknuo mještane da se ujedine i krenu naprijed.

"U početku smo se brinuli da smo premali, ali išli smo probati na inicijativu projekta koji nam nije samo stavio bubu u uho, nego i uvelike pomogao raznim informacijama i upućivanjem gdje nabaviti čaše i slamke" kaže gospođa Dea.

Ističe kako se pridržavaju svih pravila te se nada da će svojim primjerom osvijestiti i ostale ljude koji dođu na otok.

Dućan "Škatulica"

Ovaj mali dućan kao da je izašao iz holivudskih filmova. Gospođa Rada je s nepunih 18 godina došla za svojim, tada tek budućim, suprugom na Zlarin nakon što su se upoznali u njenoj rodnoj Slavoniji gdje je on služio vojni rok.

Radila je preko 20 godina u maloprodaji te oduvijek sanjala o otvaranju svoje Škatulice. Kaže kako nikad nije htjela klasičan dućan s hranom, već nešto što je ljudima trebalo na otoku. Tako su postali jedini dućan na otoku koji radi do ponoći u vrijeme sezone, uvijek na usluzi turistima i ljudima. Njen moto je: "Ne možeš propasti ako radiš nešto što znaš i voliš!"

Sudjelovanje u našem projektu dočekali su otvorenih ruku jer, kako kaže gospođa Rada, grozan joj je prizor odlagališta smeća i plastičnih vrećica koje vise skoro na svakom stablu. Smatra kako su prije 20 godina ljudi više koristili platnene vrećice koje su nosili od kuće te se nada povratku te navike.

Ove sezone ne prodaju više plastične vrećice u svom dućanu, nego samo one biorazgradive. Na ovu sezonu gleda optimistično jer vidi kako su turisti koji dolaze već ekološki osvješteni te ne traže plastične vrećice. Također misli kako je veliki uspjeh što smo se u prvoj godini uspjeli riješiti jednog od najvećih problema- jednokratnih plastičnih vrećica.

I poruka gospođe Rade za kraj: "Želim da ovaj projekt uspije do kraja kako bismo se riješili svih bespotrebnih plastičnih stvari, čaša i najlona!"